Interview WK Escaperoom

Escaping WK

Eerst en vooral 3e plaats op het WK. Een hele dikke proficiat! Hoe fier zijn jullie over deze prestatie?

Enorm! Na de kwalificaties hadden we een klein dipje omdat de tweede kamer van de drie kwalificatie-kamers was mislukt. Hierdoor vreesden we voor ons eindresultaat, maar we hoorden wel van de andere teams dat zij ook telkens moeite hadden met de tweede of derde kamer. Bij de presentatie van de winnaars bleek uiteindelijk dat we de 3de snelste totaaltijd hadden, net niet naar de finale dus. Meer zelfs, bij de eerste en derde proef van de kwalificaties hadden we de toptijd neergezet. En om er nog een schepje bovenop te doen hebben we na onze kwalificaties nog twee kamers mogen spelen bij ClueQuest in London, waarbij we tweemaal het record hebben kunnen zetten! Vlak voor ons had een ander team in 1 van de kamers het record verbroken, maar dit hebben we meteen verscherpt met nog 22 seconden verschil.

 

Hoe was het om als Belgisch team rond te lopen op het WK tussen al die andere landen? Was er een goed contact met de andere landen? Of was de concurrentie bikkelhard?

Voor de halve finale was iedereen redelijk zenuwachtig en veel contact werd er niet gelegd buiten een knikje of een “hello” bij het ontbijt. Eenmaal we de halve finale gespeeld hadden en terug samen kwamen met andere teams begon alles wat losser te komen.

Het was wel duidelijk dat er veel ploegen waren die heel bekwaam waren, maar ook ploegen die nog nooit een escape room hadden gespeeld. Er was dus wel wat concurrentie, maar uiteindelijk was iedereen daar ook om een leuke tijd te beleven. Zo heeft Joeri zelfs op de laatste avond met enkele andere ploegen een soort treasure hunt escape room gespeeld doorheen het hotel, ter plaatse gemaakt door een van de ploegen. Het was wel bikkelhard, maar we hebben ook veel nieuwe contacten kunnen leggen.

 

Zouden jullie de finale beter hebben gespeeld dan Kroatië en uiteindelijk winnaar Slovakije?

We hadden heel graag de finale gespeeld om hier een definitief antwoord op te kunnen geven, maar we zijn er van overtuigd dat we zeker niet moesten onderdoen. Een finale met Slowakije ging waarschijnlijk heel spannend worden, maar we denken wel dat we tegen Kroatië een overwinning hadden behaald.

 

Hoe hebben jullie zich voorbereid op het WK?

We zijn voornamelijk veel escape rooms gaan doen om ons voor te bereiden zoals Exit Room in Leuven, De Gouden Kooi in Mechelen en Antwerp Clue. Ook hebben we het internet afgespeurd naar vlogs en blogs van Red Bull en Scott Nicholson, de begeleider van het gehele evenement. Daarin heeft hij enkele tips gegeven over hoe we ons als groep zouden moeten gedragen. Zo hebben we onze sterktes en zwaktes kunnen evalueren en ook op voorhand kunnen bepalen wie welke rol zou opnemen bij bepaalde soorten puzzels.

 

Spelen jullie in dit team vaak samen?

Toch meer en meer nu we samen het WK hebben mogen doen. De eerste keer was in Locked in Gent toen we het Labyrint hebben gespeeld met nog een 5de persoon erbij. We wisten toen al dat we een goede ploeg hadden omdat we toen het record hadden gebroken. Maar toen we ook een tijdje later de kubus-kamer hadden gespeeld van Locked, hadden we met de ploeg die we nu hebben (want je kon er maar met 4 in) ook het record van die kamer verbroken. Sindsdien is dit min of meer ons vaste team (naast de Escaping Cousins die ook met z’n twee op pad gaan!)

 

Hoeveel escaperooms/andere puzzels hebben jullie zo al gespeeld?

Met het huidige team hebben we er een 10-tal gespeeld, maar als je kijkt naar alle kamers die we ook zonder het “vaste” team hebben gespeeld zullen we ergens rond de 50 komen. Dit gaat dan over fysieke (of virtuele!) escape rooms. Hiernaast hebben we ook nog een heel aantal boardgame escape rooms gespeeld. We blijven nieuwe dingen zoeken om ons scherp te houden en bij de meeste escape rooms is ons doel verschoven van “we gaan proberen te ontsnappen” naar “we gaan proberen het record te breken”.

 

Jullie behaalden knap brons op het WK maar konden zich niet kwalificeren voor het BK? Dit is bijzonder vreemd!. Is dit een vergissing van de organisatie? Of was de online puzzel niet jullie ding?

Escaping WK

Kwalificaties zijn altijd een momentopname, en zeer sterk gefocust op specifieke puzzels met een grote tijdsdruk. Bij de kwalificaties van het Belgisch kampioenschap waren we nét niet snel genoeg in de tweede reeks en bij de derde reeks hadden we een fout gemaakt. Het komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer als bij de halve finale van het WK: 1 puzzel waar we niet direct de oplossing zien en veel tijd verliezen, terwijl we voor de rest zeer sterke prestaties neerzetten.

We hebben wel het gevoel dat we in een échte escape room beter presteren, aangezien je dan vaak kan afwisselen aan welke puzzel je bezig bent en je niet met die heel zware tijdsdruk zit, gezien je de tijd kan spreiden over alle raadsels.
Op het Belgisch kampioenschap zijn Joeri en Nick gaan vloggen voor “Escaping Cousins” en hebben ze de kans gehad om 1 van de puzzels te spelen. Samen hebben ze die opgelost, terwijl de meeste ploegen met vier er niet in slaagden. We hebben ook met de organisatie gesproken en ook zij vonden het heel jammer dat we niet mee in de wedstrijd zaten. Maar er is nog altijd volgend jaar, we geven niet op!

 

Wat zijn jullie 3 belangrijkste tips voor escape room spelers?

  1. Weet waar je goed in bent en waarin minder: Kan je goed dingen onthouden? Ben je analytisch sterk? Slaag je er altijd in om de vreemdst verstopte voorwerpen of mechanismen te vinden? Of kan je gewoon heel goed structureren?

    Als iedereen van elkaar weet waar hij/zij goed (of slecht) in is, kan je te allen tijde proberen om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen en zo de raadsels zo efficiënt mogelijk op te lossen. Iedereen heeft zijn nut in een kamer, ook al denk je dat je helemaal niets kan bijdragen, je moet gewoon uitzoeken wat je sterkte is.
     
  2. Splits je op: De grootste fout die mensen maken is dat de gehele groep zich rond 1 puzzel clustert. Hierdoor verlies je tijd om andere puzzels te maken of te vinden. Niet alle kamers hebben een lineair puzzelsysteem, soms zijn er meerdere puzzels tegelijk die je kan oplossen en vaak zit er toch nog ergens een hint, voorwerp of slot verborgen dat je maar beter vroeger dan later kan vinden!
     
  3. Heb geen schrik: Een hint vragen is niet falen, je bent daardoor geen mindere ploeg. In Sommige gevallen kan het zelfs aan de puzzelbouwers liggen, dat zij denken dat iets logisch is, maar dat je echt hints mist. Of je bent misschien een voorwerp dat je nodig hebt vergeten in de vorige kamer, of er is door slijtage een fout in de puzzel gekropen waardoor je de puzzel niet meer kan oplossen. Het hangt van veel dingen af, maar als je echt niet verder raakt, is een hint vragen geen schande, je wil er ook nog plezier aan beleven natuurlijk!